18-06-2015 15:45 | Bijgewerkt: 10-09-2015 10:29

Advies ORT doorbetaling tijdens vakantie

CNV heeft een voorbeeldbrief gemaakt voor het claimen van te weinig uitbetaald ORT over vakantiegeld.

Advies ORT doorbetaling tijdens vakantie

Door Europese regelgeving zijn werkgevers nu verplicht een gemiddeld percentage van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) uit te keren over het vakantiegeld. In de kort geleden afgesloten akkoorden voor de CAO's Ziekenhuizen, GGZ en UMC's zijn hierover afspraken gemaakt.

Begin juni heeft de rechtbank in Den Haag de uitspraak gedaan dat een verpleegkundige de gemiste onregelmatigheidstoeslag tijdens verlof met terugwerkende kracht van 5 jaar uitbetaald moet krijgen. Het gaat hier om een individuele zaak. De uitwerking van de uitspraak kan per zaak verschillen. Er volgt waarschijnlijk nog een hoger beroep. De definitieve uitslag laat dus nog op zich wachten.

Hulp CNV bij indienen claim
Individuele werknemers kunnen een claim met terugwerkende kracht indienen over de afgelopen vijf jaar. De werknemer moet dan een zogenaamde 'stuiting- en loonvorderingsbrief’ indienen bij de eigen werkgever.

CNV Zorg & Welzijn heeft voorbeeldbrieven gemaakt die je kunt gebruiken bij het indienen van een claim:

- Download de voorbeeldbrief Jeugdzorg
Download de voorbeeldbrief GGZ
Download de voorbeeldbrief Ziekenhuizen
- Download de voorbeeldbrief VVT
- Download de voorbeeldbrief Gehandicaptenzorg

De werknemer die claimt, moet zelf een zorgvuldige berekening maken van de hoogte van de claim. Vanzelfsprekend moet die claim worden vergezeld van aantoonbaar bewijsmateriaal.

Wij raden onze leden aan bij de ondernemingsraden te informeren of er afspraken zijn gemaakt op organisatieniveau. Je hebt in ieder geval de mogelijkheid om zelf een claim in te dienen met gebruikmaking van de standaard stuitingsbrief.

Werknemers CAO UMC
Er is nog geen rechtszaak geweest met een eis aan één van de UMC’s. De kans voor de eis van terugbetaling over een voorgaande periode wordt zeer gering geacht. De verklaring daarvoor is dat de UMC’s tot april 1997 een gemiddelde TOD over verlofuren betaalden. Deze is toen afgeschaft. Als compensatie werd het percentage TOD vanaf dat moment, 1 april 1997, verhoogd. Je kunt dus stellen dat de UMC’s met die structurele verhoging van de toeslag hebben voldaan aan de eis van doorbetaling van TOD tijdens verlof. Met ingang van de CAO 2015-2018 betalen de UMC’s conform de nieuwe regelgeving een gemiddelde van de (individueel verkregen) TOD over verlofuren.

Wij weerhouden niemand om bovenstaande stuitingen- en loonvorderingsformulieren te versturen naar een UMC. Wij willen echter geen valse verwachtingen scheppen en de werknemers in de UMC's vooral een reëel beeld geven van hun kansen op een succesvolle procedure.

Niet ingelogde bezoeker - donderdag 26 november 2015 15:27

Is hierover al meer bekend?

A.R.J. Klaassen - zaterdag 8 augustus 2015 14:07

Persoonlijke brief naar directie gestuurd iedereen die een brief gestuurd hadden kreeg een afwijzing ook collega die nog geen brief hadden gestuurd. Argument : begin datum is 2015 en niet eerder was de reactie vonden het proces een persoonlijke aangelegenheid en iet op toepassing van Prop Persona Nijmegen

Tiny Romkema - vrijdag 24 juli 2015 10:02

Een rekenmodel zit niet in deze voorbeeldbrief. Je kunt met cnvinfo@cnv.nl contact opnemen voor meer informatie.

CNV Zorg & Welzijn.

Niet ingelogde bezoeker - donderdag 23 juli 2015 20:11

Waar kan ik een rekenmodel vinden om het bedrag te berekenen?

J.F. DE Graaf - vrijdag 3 juli 2015 18:50

Ook hier weer geen voorbeeldbrief voor werknemers, die vallen onder de CAO VVT!

Ook wij hebben recht op het indienen van een claim. Ik zelf ben al bijna 15 jaar alleen maar werkzaam in de nachtdienst. Week op en week af en loop dus over elk uur, dat ik verlof opneem onregelmatigheid mis, waardoor ik in een maand, dat ik vakantie opneem alleen mijn basisloon krijg uitbetaald! CNV Zorg en Zekerheid uit zich erg voorzichtig over dit alles, terwijl NU"91 iedereen juist oproept de claim in te dienen?

Wil in elk geval graag de brief voor de CAO VVT zien en anders info hoe deze aan te passen op de eigen CAO, want dat lukt mij tot nu toe niet!

Niet ingelogde bezoeker - vrijdag 3 juli 2015 9:12

U kunt hierover een mail sturen aan cnvinfo@cnv.nl

Niet ingelogde bezoeker - vrijdag 3 juli 2015 8:59

Geldt dit verhaal ook voor de Jeugdzorg? Wij krijgen wel (gemiddeld) ort bij ziekte, maar niet bij vakantie.