CAO aan de CAO tafel

Aangemaakt 01-10-2010 09:40

CAO aan de CAO tafel

Het is er! Het concept regeerakkoord. Ik probeer te ontdekken wat de afspraken tussen CDA, VVD en PVV voor onze leden zou kunnen betekenen. Grote kans dat ik door de media om een reactie gevraagd word.

Het is een slim akkoord. Voor elk wat wils. Behalve dan voor kwetsbare werknemers. Wajongers (jonggehandicapten) en  werknemers in de sociale werkvoorziening. Juist  de mensen die onze steun nodig hebben om volwaardig aan onze samenleving deel te nemen (door te werken!) worden aangepakt.

Geen salaris erbij
Ongeveer de helft van onze leden werkt in het belang van de publieke zaak. Dit is vaak een bewuste keuze. De overheid wil zijn financiën op orde brengen. En er is een tekort. Ik vraag me af hoe het tekort is ontstaan. Mijn salaris wordt gestort bij ABN Amro, een bank met een interessante recente geschiedenis. De tekorten worden door de werknemers in de publieke diensten betaald. En dat betekent volgens de plannen: op de korte termijn geen salaris erbij.

CAO tafel
Dat is een dreigementen aan het adres van de vakbonden. Als CNV Publieke Zaak niet akkoord gaat dan... Rekensommen ontbreken. Ik kan niet beoordelen hoe hard de opbrengsten zijn. De leden van het CDA hebben de sleutel in handen. De CDA fractie moet ja zeggen. En dan is het kabinet een feit….of niet. De CAO voor de rijksambtenaren spreken we met elkaar af aan de CAO tafel, zoals het hoort.  Kortom, het is nog lang niet zeker. Volgende week weten we weer een klein beetje meer. Wordt vervolgd.

Eric de Macker

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Afzender: Murphy Martens
Datum: 5-10-2010 16:02
Ik deel de zorgen m.b.t. tot de kwetsbare in onze samenleving Mijn wens is toch dat Nederland zorg heeft voor zijn naaste Het zomaar kunnen dat met dit regeerakkoord het recht gaat gelden van de sterkste
Datum: 4-10-2010 19:38
Welk positief doel streeft cnv pz na bij het bieden van de mogelijkheid om -opbouwend -te reageren (op de div. onderwerpen)?Overigens een kritische reactie kan ook opbouwend zijn!
Datum: 1-10-2010 12:57
CNV/PZ dient ook op te komen bij de cao onderhandelingen voor leden die anders actief zijn,zodat alleen structurele loonsverhogingen zal worden afgesproken.Incidentele loonsverhogingen werken n.l. niet door in de uitkeringen.(aldus het VNG) Anders actieven hebben ook recht op koopkrachtbehoud!!!!Over 2009 en 2010 hebben deze leden daardoor geen koopkrachtbehoud. Ik verwacht dat de heer J.Schot hiermee de volgende keer (keren) rekening mee houdt
Datum: 1-10-2010 12:51
Op de vorige reacties van leden op div. onderwerpen wordt door CNV pz tot nu toe niet gereageerd.Jammer.