CNV PZ: Opbouwend en positief geluid

Aangemaakt 24-09-2010 09:18

CNV PZ: Opbouwend en positief geluid

Heeft u ook naar de troonrede geluisterd? Ik wel. We doen dat elk jaar weer samen met de collega’s. We schrijven mee met de zorgvuldig door de koningin uitgesproken woorden. Als het staatshoofd uitgesproken is nemen we een kop koffie en gaan we naar mijn kamer, gaan zitten aan de vergadertafel en halen eerst maar eens diep adem.

Dan doen we de ronde: wat is je opgevallen, welke woorden zijn blijven hangen, welke onderwerpen in de troonrede vragen om een onmiddellijke reactie.

In de ronde ontdek je de belangrijke punten. De collega’s van communicatie schrijven driftig mee en weten feilloos aan te geven welke punten interessant zijn voor de media. De collega’s van beleid stellen vragen bij de troonrede die we vooralsnog niet kunnen beantwoorden.

Oproep stabiel bestuur
De troonrede van dit jaar was wel bijzonder. We stellen vast dat de koningin ons niets vertelde wat we al niet wisten. Tenminste waar het vakbondsbelang betreft. We wachten op een onderhandelingsresultaat en conceptregeerakkoord voor het echte (slechte?)nieuws. We zijn blij met de oproep van de koningin aan de onderhandelaars om tot een stabiel bestuur van Nederland te komen. We zijn ook blij met woorden als respect, tolerantie en wellevendheid, woorden die passen bij alles waarvoor wij in onze westerse samenleving staan.

Opbouwend en positief
We besluiten nu eens niet routinematig negatief te reageren maar juist deze positieve woorden over sociale samenhang tot onderwerp van ons persbericht te maken.  Het wordt niet opgepakt. Jammer, maar we hadden het eigenlijk ook niet verwacht. Van een vakbond wordt vooral “nee” zeggen verwacht. Maar daar doen we bij het CNV niet meer aan mee.

We gaan vanaf nu kijken waar we ons in kunnen vinden en aan kunnen mee doen. Opbouwend en positief, dat is CNV Publieke Zaak!

Eric de Macker

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Datum: 30-9-2010 10:42
Eric fijn dat je zelfs in Spanje bent te volgen maar volg jij de reacties van de cnv pz leden op alle onderwerpen ook?
Afzender: Alfred en Loek
Datum: 29-9-2010 20:15
Eric, Zelfs in Spanje ben je te volgen! Advies: kom met een duidelijke stellingname nu een beoogd nieuw Kabinet zich laat aandienen. Ook Europees strijden vakbonbden tegen de onrechtvaardige behandeling van ambtenaren. Dat hebben wij in Spanje goed gemerkt! Zelfs supermarkten waren gesloten!!!
Datum: 29-9-2010 9:14
Welk positief doel streeft cnv pz na bij het bieden van de mogelijkheid om -opbouwend -te reageren (op de div. onderwerpen)?Overigens een kritische reactie kan ook opbouwend zijn!
Afzender: Tjaard de Vries
Datum: 28-9-2010 20:23
Naar mijn mening een merkwaardige stellingname: bij een volwassen omgang met de politiek is het juist van belang dat een vakbond niet alleen JA zegt tegen goede of onvermijdelijke plannen, maar ook luid en duidelijk een NEE laat horen. Als plannen niet goed zijn of de minst draagkrachtigen onevenredig hard raakt, dan is het zelfs de plicht van een vakbond NEE te zeggen! NEE-zeggen is niet per definitie 'negatief', net zo min als JA-zeggen per definitie 'positief' is.
Afzender: marja
Datum: 28-9-2010 13:58
dit is een test vn marja
Afzender: Annemiek Wassenburg
Datum: 27-9-2010 9:29
Inderdaad, de koningin heeft niets verteld wat we al niet wisten. Dat geldt dus ook voor de vakbondskwesties. logisch, er is ook nog geen regering van welke signatuur ook die middels een troonrede de voornemens en het beleid voor werkend Nederland kan ventileren). Als er niets te vertellen is, gaat het onvermijdelijk over zaken waar iedereen het mee eens kan zijn. Net als elk zinnig mens ben ik voor wellevendheid, hoor. Daar heb ik niet eens een column voor nodig. Maar bij maatschappelijke wonden komt een pleidooi voor wellevendheid op mij voornamelijk over als 'pappen en nathouden'. Over wellevendheid gesproken: op de meningen van leden in het forum of op de columns van deze site wordt inderdaad nooit gereageerd door CNV PZ. Is dat wellevendheid? Nee, dus.
Datum: 24-9-2010 12:33
Nu nog aandacht voor reactie van leden CNV/PZ op de div. onderwerpen.