22-03-2011 15:45 | Bijgewerkt: 22-03-2011 15:45

Reactie CNV-voorzitter Jaap Smit op nieuwe cijfers Centraal Planbureau

CNV: minder bezuinigen op onderkant samenleving

Nu de overheidsfinanciën sneller lijken te herstellen dan gedacht, mag de overheid niet "stoer doorgaan'' met de voorgenomen bezuinigingen op de onderkant van de samenleving. Dat zei voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV in een reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"Het is mooi dat het begrotingstekort sneller daalt dan gedacht'', zei Smit. De voorzitter van het CNV vindt dat de ruimte die hierdoor ontstaat, ten gunste moet komen van de onderkant van de samenleving. Nu de druk van de ketel is, vindt hij dat de overheid goed moet overwegen wat zij bijvoorbeeld wil met de Wajongers, in plaats van zomaar het mes te zetten in de bestaande regelingen voor jonggehandicapten. Volgens het CPB groeit de economie dit jaar met 1,75% en in 2012 met 1,5%. Verder daalt het begrotingstekort naar 2,2% in 2012 (dit jaar 3,7%). Ook de werkloosheid daalt licht van 4,25% (in 2011) naar 4% in 2012.

Afzender: wkissels
Datum: 4-4-2011 21:24
De gestelde percentages zijn gebaseerd op verwachtingen De hele zaak is nog niet rooskleurig. Pas als daadwerkelijk geld overblijft kan je er iets mee doen, het van tevoren al besteden van het geld is niet wenselijk.
Afzender: Peter-Paul de Waal
Datum: 4-4-2011 16:45
Volstrekt eens met de opmerking van Jaap Smit. De crisis is niet veroorzaakt door de werkloze, arbeidsongeschikte medemens, maar door overbetaalde bankdirecteuren, aandeelhouders en beleggers. Zij hebben de financiële vruchten van de bankaire zeepbel geplukt, maar draaien nu niet voor de kosten van de crisis op. Die worden afgewenteld op weerloze mensen (uitkeringsgerechtigden, ambtenaren, militairen, pensioengerechtigden, etc.) En wat nog cynischer is, is dat er geen enkele (Europese) wetgeving komt, die herhaling van een dergelijke crisis voorkomt. Zo verval je als samenleving steeds weer in recidive, waarbij de witte boorden kunnen doen wat hen goeddunkt en de blue collars steeds voor de gevolgen opdraaien. Een hele ongezonde tendens! Ik ben dan ook blij, dat het CNV daar stelling tegen neemt. Maar er moet wel bezuinigd worden. Wat als we het mes eens zouden zetten in de legers dure consultants, die de deuren platlopen bij decentrale overheden en de departementen? Wat, als we eens zouden proberen meer in de kwaliteit van ambtenaren zouden investeren en hen niet louter als kostenpost beschouwen?
Afzender: Annemiek Wassenburg
Datum: 28-3-2011 12:59
Veel mensen zitten aan de onderkant waar de klappen vallen. En dat geldt niet alleen voor de Wajongers. In alle gevallen gaat het om een groep zonder veel perspectief op een betere betaling, een kwaliteitsverhoging van het werk, het gevoel dat men zelf meester is van zijn toekomst. Gevoegd bij de velen die als eindopleiding mbo of HAVO hebben, is de situatie zorgwekkend. Want ook in het reguliere bedrijfsleven mankeert het steeds meer aan kwalitatief goede banen voor deze groep. Zowel jong als oud loopt grote kans aan de onderkant te zitten of er te belanden. De kans om daar ooit uit te komen is erg klein. Er is dan ook geen belangentegenstelling tussen jong en oud, maar tussen rijk en arm. Een vakbond die voor de kwetsbaarsten wil opkomen, werkt zowel aan een minimuminkomen waarvan je echt kunt leven, als aan een pensioen waarvan je met een gerust hart oud kunt worden. En ik zie ze nog niet veel verder komen dan wat treurnis over de Wajongers en wat politiek correcte kreten. Maar geen oplossing voor de onderkant-problematiek.
Afzender: A.P. van Mourik, Middelburg
Datum: 25-3-2011 11:34
Volledig meer eens. Het geld wordt weggehaald bij de onderkant van de samenleving. Dat dit mede het beleid is dankzij het CDA is onbegrijpelijk. Onchristelijk en a-sociaal. De rijken nog rijker en zij die het met minder moeten doen in de samenleving betalen het gelag. Waar blijven de vakbon- den, komen zij nog op voor de onderkant van de samenleving. Daar heb ik zo mijn twijfels over.
Afzender: Klaas
Datum: 24-3-2011 16:59
Daar ben ik het volledig mee eens, wat denken ze wel ons in de armoede helpen. De regering kan beter op andere dingen bezuinigen.