De wereld is van ons allemaal

Aangemaakt 15-12-2009 14:54

De wereld is van ons allemaal

In de week dat de grote milieutop in Kopenhagen plaats vindt vraag ik mij  af of ik het nog steeds bij het juiste einde heb. In milieutermen wordt niet over “wereld” gesproken maar over “aarde”. En of de aarde ook van iedereen is? Ik betwijfel het.

De discussie rond de kwaliteit van ons milieu lost op in onderhandelingen over emissierechten. Hebberigheid en economisch gewin speelt bij de machthebbers de hoofdrol. Landen met een overschot verkopen uitstootrechten aan landen met een tekort, aan de grote vervuilers dus. Per saldo gaat de aarde er op achteruit, want er verandert niets. Het bracht mij bij één van de kernwaardes van de Christelijke vakbeweging: rentmeesterschap, met een modern woord: duurzaamheid. Een economische activiteit is duurzaam als er een goede balans is tussen ecologische, sociale  en economische belangen.

Leest u een oude toespraak van minister president Balkenende van 6 juni 2005, waarin de premier wat mij betreft de juiste toon treft. (www.minaz.nl). En vraag u zich dan af wat u zelf in de afgelopen vijf jaar op dit punt heeft gepresteerd. Want de aarde is van u!

Als het over de ”wereld”  gaat bedoelen we meestal onze samenleving. En ook onze wereld blijkt nog lang niet van iedereen te zijn. Dat vind ik jammer. Willen wij zoals Mariëtte Hamer aangeeft “de boel bij elkaar houden” moeten we leren om te accepteren dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Men heeft mij op dit punt regelmatig naïviteit verweten. Dat laat mij koud.

Ik vind het jammer dat de Amsterdamse tramconducteur op grond van kledingvoorschriften zijn Christelijk kruisje niet zichtbaar mag dragen, net zoals ik het jammer vindt dat vanwege het gelijkheidsbeginsel vrouwelijke moslima’s in sommige situaties hun hoofddoekje niet mogen dragen. Hoezo is deze wereld van iedereen? Hier speelt andere belang. De werkgever vindt dat zijn medewerker een professionele uitstraling moet hebben. En daar past een kruisje kennelijk niet en een hoofddoekje kennelijk wel bij.

Ik vind dat iedereen op een passende manier voor zijn geloof mag uitkomen als hij of zij dat wil, ook als hij aan het werk is.  Wat is daar in hemelsnaam mis mee? Natuurlijk moeten er regels zijn maar is verdraagzaamheid niet juist een kernwaarde in onze Christelijke traditie? Ga na hoe u er zelf over denkt, want het is uw wereld!

Eric de Macker

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Afzender: Jan Hafkamp
Datum: 18-12-2009 8:01
Beste Eric, Terecht dat jij aandacht vraagt voor Christelijke waarden. Eigenlijk verwacht ik dit ook van een Christelijke vakbond. Naast verdraagzaamheid moet een medewerker ook voor zijn Christelijke overtuiging uit mogen komen. Het dragen van een kruisje, indachtig Jezus Christus, is daar een uiting van. Immers je geloof (een kaars) kan je NIET onder de koremaat houden, maar straal je uit. Gezegende Kerstdagen en alsvast een HEILRIJK 2010 toegewenst! Shalom
Afzender: Frans van Rooij
Datum: 17-12-2009 22:34
Beste Eric, Respect en solidariteit is de basis van onze bond. Als iedereen persoonlijk zijn verantwoordelijkheid zal nemen in deze wereld dan kunnen we het tij nog keren. Onze vakbond is bij uitstek een beweging, die hierin een leidende rol kan spelen. Arbeidsvoorwaarden,die bv ons milieu sparen en zorgen voor werk voor jong en oud. Zorgen voor duurzaamheid en ruimte en plaats voor zowel jongeren als ouderen voor geloof en eigen uitgangspunten. Zowaar een mooie uitdaging waar we dagelijks aan kunnen werken, omdat het begint bij onszelf.
Afzender: Annemiek
Datum: 17-12-2009 9:33
Grijze golven en tsunami's van ouderen; hoe moeten de mensen die stelselmatig zo worden betiteld zich eigenlijk voelen? In elk geval niet erg welkom. Aan hun stukje wereld wordt gestaag en geniepig geknabbeld. Fiscaal, financieel, sociaal. Jaren geleden maakte het land zich sterk voor toegang van beperkt mobiele mensen tot alle openbare plekken en gebouwen. Nu worden ze stelselmatig richting geraniums gedreven. Arm moet doorwerken, rijk kan stoppen naar believen. Arm is ongezond en eerder dood, rijk vreet de AOW nieuwe stijl op. De werled is blijkbaar alleen nog maar van mooi, jong en rijk.