Aangemaakt 14-01-2010 07:36

Geen 0-lijn voor ambtenaren

Onverantwoord werknemers bij overheid op achterstand te zetten

Geen 0-lijn voor ambtenaren

Begrijpt u er nog iets van? De economische verkeerslichten zijn van rood op oranje gesprongen. Net als in Duitsland: voor groen komt oranje; kun je de versnelling vast inleggen.

De beurzen zijn in 2009 meer dan 30% in waarde gestegen, de export groeit en Nederland is al maanden uit de recessie. De banken betalen de leningen van Wouter Bos snel terug, omdat die slimmerik 5,5% rente vraagt. De huizenmarkt in Amerika trekt aan, de Rotterdamse haven verwacht in 2010 een flinke groei van de activiteiten; voor de kust van Scheveningen zie ik al minder schepen werkloos afgemeerd. De prijsdaling van de Nederlandse huizen is gestopt. Waar de Nederlandse pensioenfondsen met dekkingsgraden van 90% op korte termijn ten onder leken te gaan, zijn de vermogens nu alweer ruim voldoende om ruimschoots aan uw en mijn pensioenverplichting te voldoen.

De crisis begon ergens in 2008 als ‘financiële crisis’, de Amerikaanse Lehman bank ging failliet, weet u nog? Meer banken kregen een probleem met hun door de regels gedicteerde kredietwaardigheid. De mensen vertrouwden het niet meer en maakten een pas op de plaats met hun consumptieve uitgaven: de ‘economische crisis’  was een feit.

Voorspellingen komen niet uit
De  sombere voorspellingen die volgden komen echter niet uit. Het CPB – het Centraal Planbureau – maakt prognoses, korte termijnramingen, middellange termijn- en lange termijn scenario’s, die met elkaar gemeen hebben dat ze geen werkelijkheid worden. Het CPB verwachtte nog niet zo lang geleden dat 900.000 Nederlandse werknemers hun baan zouden verliezen. Het CBS – het Centraal Bureau voor de Statistiek – rekent uit dat we eind november 2009, mede dankzij treffende kabinetsmaatregelen (verlengde deeltijd WW) niet verder kwamen dan 412.000 werkloze Nederlanders.

Geen 0-lijn
Het kabinet vervolgt het crisisberaad. Ik ben werkelijk benieuwd op welke feiten de ‘brede heroriëntatie’ – de 20 bezuinigingsdossiers - van het kabinet gebaseerd zijn. Omstreeks april 2010 zullen we weten waarop in 2011 (!) draconisch moet worden bezuinigd. Vooruitlopend op die bezuinigingen hebben de werkgevers in de Provincies, de Gemeenten en de Waterschappen alvast maar besloten de 0-lijn voor hun werknemers te dicteren. Ik vind het onder deze omstandigheden niet gek dat op z’n minst 35.000 overheidswerknemers via een enquête van de gezamenlijke vakbonden hebben laten weten dat ze daarmee niet akkoord gaan.

Wij hebben met het kabinet in het voorjaar van 2009 een verantwoorde loonontwikkeling afgesproken. In het licht van de ontwikkelingen waarover ik hiervoor schreef, is een salarisverhoging van 1,5%  meer dan verantwoord. Deze eis is bovendien helemaal in lijn met de salarisverhogingen die nu in de markt CAO’s worden afgesproken.

Ik vind het onverantwoord dat de werknemers bij de overheid op achterstand worden gezet. Er is gezien de economische ontwikkelingen geen enkele reden toe.

Eric de Macker

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Afzender: J.K.Oosterhuis
Datum: 14-11-2012 12:25
Hoe wordt er door het kabinet en tweede kamer aangekeken op uw Relaas over het niet nodige volgen van de 0 lijn voor ambtenaren? Krijgt u respons op uw relaas van kamerleden en welke kamerleden zijn dat? Belangrijk om te weten welke politieke partij belangstelling heeft voor overheidsdienaren.