In gesprek met jonge leden

Aangemaakt 25-01-2011 13:56

In gesprek met jonge leden

Ik heb de afgelopen periode regelmatig met jonge leden van CNV Publieke Zaak gesproken. Als voorzitter van onze bond ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van een herkenbare missie en visie op christelijk vakbondswerk in Nederland. Daarom spreek ik met zoveel mogelijk leden en niet-leden. Mijn zoektocht naar de relevantie van christelijk vakbondswerk in de huidige samenleving brengt mij in contact met zeer verschillende groepen en generaties. Mijn persoonlijke zoektocht is overigens al begonnen bij mijn verkiezing tot voorzitter, nu bijna twee jaar geleden. Bij mijn aantreden sprak ik de Algemene Vergadering toe en zei een vakbond voor me te zien die christelijk, strijdbaar, zelfbewust en kwalitatief is. Een vakbond met een aansprekende identiteit, die zich onlosmakelijk verbonden weet met de andere vakbonden, verenigd in het CNV. De eerste twee jaar van mijn voorzitterschap hebben mij gesterkt in mijn geloof dat wij een dergelijke organisatie in stand kunnen houden. Alleen heb ik gaandeweg wel ontdekt dat het verhaal van CNV Publieke Zaak veel hoofdstukken kent. Ik lees nu het spannende hoofdstuk “jonge vakbondsleden”. In dat hoofdstuk gaat het over solidariteit van ouderen met  jongeren. Het gaat over duurzaamheid en rekening houden met toekomstige generaties. Ook gaat het over informatie, aandacht en communicatie. Het gaat over sociale media als twitter, hyves en facebook. En over zichtbaarheid van vakbondsmensen op de werkvloer: niet virtueel maar van mens tot mens. Want dat stellen de jonge leden op prijs. Met name dat laatste brengt mij tot de gedachte dat er weliswaar heel veel verandert, maar toch ook weer niet. Onze jonge leden hebben eigen wensen en verwachtingen, maar geloven in vakbondswerk en solidariteit op de werkvloer.  Het begrip duurzaamheid is een nieuwe invulling van het oude begrip rentmeesterschap. Zoals ik laatst een spruitjesteler hoorde zeggen “Ik heb dit land niet van mijn ouders geërfd, maar van mijn kinderen geleend.” De zoektocht gaat verder.

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Afzender: Peter de Groot
Datum: 3-2-2011 12:19
Mijn ouders hebben de oorlog nog meegemaakt en ik ben dus met bepaalde zuinigheid op gegroeid en heb van hun leren sparen. Mijn vader werkte en mijn moeder was thuis. Ik denk dat de gepensioneerde generatie het zeker goed heeft.Of ze hebben zelf wat pech gehad of geld verloren door het in verkeerde dingen te steken. Over het algemeen hebben de mensen die net als mijn vader met 60 met de fut gingen het niet slecht. Mijn vader heeft dan ook nog 10 jaar zich ingezet als vrijwilliger! En dat waardeer ik. Mijn moeder wat minder want door dat vrijwiligerswerk konden ze vaak niet eens een weekje weg. Dat zijn keuzes. De jongeren van tegenwoordig zullen hun geld aan andere dingen uitgeven als de oudere generatie maar ze moeten er vaak ook hard voor knokken. Banen liggen niet voor het opscheppen en een vast contract krijgen is al helemaal moeilijk! Op onze scholen leren ze wel te delen door aan sponsor projecten mee te doen en zich vaak ook in het buitenland verdienstelijk te maken met vrijwilligerswerk en stage's. Vaak moeten ze dat zelf bij elkaar sparen door extra baantjes te nemen. Nee ik ben het niet eens met he gegeven dat de jeugd in weelde leeft. Ik zie veel gepensioneerde 6 keer per jaar op vakantie gaan. En dat is hun goed recht net zoals de jongeren rechten hebben op banen die ze nu niet krijgen zelfs in de zorg en de zware beroepen moeten wij nu tot onze 65 werken maar daardoor liggen de banen ook niet voor het oprapen want de jongeren krijgen hierdoor gemiddeld 5 jaar later een kans op een vaste baan.En wat dacht je van elk jaar competentie gerichte doelen blijven stellen voor je functie. Heb toch de laatste jaren ook veel oudere medewerkers zich soms er gemakkelijk van af zien maken. Want ze hadden computervrees en konden dat echt niet meer leren. Maar wel een goedkope vakantie via internet boeken of digitaal tijdens werktijd bij de wehkamp bestellen. Nee de nu gepensioneerde hebben het echt niet slecht en de normale jongeren moeten hard voor een baan, huis en zo knokken.
Afzender: Tj.van der Weit.
Datum: 2-2-2011 10:36
Hallo Eric, Ik maak me altijd kwaad als ik via de media (alle) hoor dat de jonge generatie de nu gepensioneerden rijk noemen. Ik denk dat meer dan 90 % het leuk heeft na 40 jaar werken maar ook niet meer dan leuk. Elke cent moet nog met beleid worden uitgegeven en dat hebben we gelukkig geleerd voor 1970. De huidige generatie weet niet wat uitgeven betekend, ze leven in weelde en kunnen straks niet de tering naar de nering zetten. Kun jij ze dat leren , en vertellen hoe het echt is. Met hartelijke groet, Tjeerd.