Kwaliteit overheid en zorg voorop

Aangemaakt 08-04-2010 10:45

Kwaliteit overheid en zorg voorop

Als Voorzitter van Nederlands grootste Christelijke vakbond in de publieke sector kan ik niet anders dan mij mengen in het debat rond de brede heroriëntatie.

Het ogenschijnlijke gemak waarmee de ambtelijke werkgroepen bij wijze van “brainstorm” de toon zetten in het debat rond de crisismaatregelen en de daaraanvolgende carnavalsstoet van deskundigen, rekenmeesters en belangenbehartigers (waar ik zelf ook toe behoor) die het allemaal beter lijken te weten, maken het voor de burger niet eenvoudiger om straks een goede keuze te maken in het stemhok.

Partijpolitieke belangen
Mij bekruipt het gevoel dat nu de crisismaatregelen deel zijn geworden van partijpolitieke belangen het landsbelang en daarmee het belang van ons als burgers de op de tweede plaats raakt. Politieke partijen moeten uit de twintig rapporten maar nemen wat ze in hun programma’s kunnen gebruiken, aldus de demissionair Minister President. En straks gaan we bij de vorming van een nieuw kabinet onderhandelen over wat wel en wat niet, en dan lopen we grote kans dat er compromissen worden gesloten, die heel anders uitpakken dan ons in de verkiezingsstrijd is voorgespiegeld.

De achterban van mijn bond is te vinden in de overheid en in de zorg. In ons politiek manifest geven wij aan bereid te zijn te spreken over de herstructurering van het openbaar bestuur, waarbij de kwaliteit van dienstverlening hoogstaand is en waarbij de overheid maximaal effectief en efficiënt werkt.

Overheid en zorg
Kwaliteit is in ons aller belang en daar begint het mee. De programma’s van de politieke partijen zetten dit resultaat helaas niet voorop, beginnen aan de andere kant en geven aan dat er op de overheid en in de zorg flink bezuinigd moet worden zonder ook maar een begin van keuzes in taken te benoemen.

Waarover moet ik dan met een nieuw kabinet gaan praten: het wegsturen van ambtenaren? Dat was ik niet van plan. Voor wat de zorg betreft: ik heb nog niet gehoord dat de politiek hecht aan de kwaliteit van de toekomstige zorg.

Grijze pakken
Zoals één van mijn collega’s treffend zei: zoek de bezuiniging in de vrouwen en mannen met grijze pakken en koffertjes, die je niet vindt op de verpleegafdeling maar op de kantoren, tien verdiepingen hoger.

Laten we maar eens met het nieuwe kabinet gaan praten over het afbreken van de bureaucratie en regeltjescultuur in ons land. Volgens mij worden we daar allemaal beter van!

Eric de Macker

Interessant artikel? Abonneer je dan nu op onze gratis e-mailnieuwsbrieven.

Afzender: Annemiek Wassenburg
Datum: 12-4-2010 17:02
Citaat: 'GroenLinks bezuinigt 16 miljard euro. De nadruk ligt op het afslanken van de overheid. Het aantal departementen wordt naar acht teruggebracht. De waterschappen worden samengevoegd met de provincies. Dat worden er maximaal zeven.' Tja Erik, misschien ben jij niet van plan om over dit onderwerp met de politiek te praten. Dat schrijf je tenminste wel. Beetje moeilijk dan toch dat er minstens twee CNV-ers solliciteren naar een verkiesbare plek bij GL. Commentaar overbodig. Opnieuw worden partijstandpunten overruled door acties van afzonderlijke bestuursleden. Dat hebben we dus ook bij de AOW gezien. Het CNV kan - als aanhangwagen van het CDA - niks betekenen voor oudere leden. CNV Publieke Zaak kan - als aanhangwagen van GL - ook niks betekenen voor zijn eigen achterban, de ambtenaren. Wat is het CNV nu: een opstapje voor carriëremakers of een echte vakbond?