Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

Iemand die full-time werkt, bouwt 20 wettelijke vakantiedagen per jaar op (4x het aantal overeengekomen werkdagen per week). Dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. In veel CAO’s zijn extra vakantiedagen afgesproken (bovenwettelijke vakantiedagen). De wettelijke vakantiedagen mogen niet worden afgekocht. De uitzondering daarop is als het dienstverband wordt beëindigd. De bovenwettelijke (extra) vakantiedagen mogen wél worden afgekocht wanneer u daar zelf mee instemt. Daarnaast moet deze mogelijkheid ook in de CAO of in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Niet opgemaakte vakantiedagen gaan over naar het volgende jaar. Deze verjaren na vijf jaar.

Gratis tips & sectornieuws

Elke maand een update van het laatste nieuws in jouw sector & tips om met plezier te werken.

'Josien Konings: 'Ik vind de vernieuwde ezines zo nuttig voor mijn werk!'