02-02-2011 10:00 | Bijgewerkt: 02-02-2011 10:00

Per 1 januari 2012

Pensioen umc’s van ABP naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Werknemers- en werkgeversorganisaties van de universitair medische centra (umc’s) hebben met de pensioenfondsen ABP en  Zorg en Welzijn een principeakkoord bereikt over de overgang van de pensioenvoorziening naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn per 1 januari 2012. Tot nu toe zijn de pensioenen van de circa 65.000 UMC-medewerkers ondergebracht bij het ABP.

De overgang naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn scheelt werknemers in de zorg in de toekomst een hoop gedoe. Er is veel mobiliteit van werknemers tussen algemene ziekenhuizen en umc’s. Tot nu toe betekende zo’n wisseling van baan ook een verandering van pensioenfonds en mogelijk een verlies van aanspraken. In de nieuwe situatie zal dat niet langer het geval zijn. Dat komt de arbeidsmobiliteit ten goede.  Ook de samenwerkingsverbanden tussen umc’s en algemene ziekenhuizen en overige zorginstellingen (de ketenzorg) worden met de overgang vereenvoudigd. Bovendien sluit de pensioenregeling van de umc’s hiermee aan bij de arbeidsmarkt van de zorg, waardoor voor umc-werkgevers een meer gelijk speelveld ontstaat met andere ziekenhuizen. CNV Publieke Zaak is tevreden over het besluit.

Goed nieuws
Ook voor de beide fondsen is dit goed nieuws: door het vele verkeer van werknemers tussen beide fondsen zijn de fondsen nu veel energie kwijt aan waardeoverdrachten over en weer. Aan die situatie komt een einde, wat een gunstig effect zal hebben op de uitvoeringslasten.  De sociale partners, zoals CNV Publieke Zaak,  hadden de overgang al langer op hun wensenlijst staan. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en is in gesprekken tussen de drie partijen overeenstemming over de overgang bereikt. De komende maanden zullen de achterbannen van de betrokken organisaties worden geraadpleegd over het principeakkoord en de nadere uitwerking daarvan. In de loop van het tweede kwartaal moet daarover duidelijkheid zijn. Vervolgens treden partijen in overleg met de overheid om de overgang wettelijk mogelijk te maken.

De overgang is onder voorbehoud van de instemming door de toezichthouder DNB en van de instemming door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Om de overgang mogelijk te maken moet  onder meer een wetswijziging doorgevoerd worden. Leden van CNV Publieke Zaak krijgen van PFZW een persoonlijke brief rond de overgang. Waar nodig zal de bond de leden informeren en op de hoogte houden.

Naar sectorpagina

Afzender: w.j.j.lammering@live.nl
Datum: 28-3-2011 14:48
Wat als je met vervroegd pensioen bent,kun je dan bij ABP blijven
Afzender: Serge van de Pavert
Datum: 25-3-2011 14:27
En het voordeel voor de onderzoekers binnen de universitaire medische centra?? Zij stappen vaken over naar universiteiten, en zullen dus toch (weer) van pensioenfonds moeten veranderen. Lijkt me ongunstig en nodeloos ingewikkeld te worden.
Afzender: rozemary
Datum: 1-3-2011 21:21
wat als ik al a.b.p, heb.ik ben grensarbeidster.
Afzender: C. van der Werff
Datum: 12-2-2011 13:23
Ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Mijn aanstelling is 20 uur, en daarnaast krijg ik een aanvullende uitkering bestaand uit drie delen, WAO, invaliditeitspensioen en herplaatsingstoelage. De IP is gekoppeld aan het ABP, en de herplaatsingstoelage krijg je alleen als ambtenaar. Hoe zit het met mijn rechten? Veranderingen kunnen bij mij dus leiden tot verandering van het maandelijkse, huidige inkomen. Ik pleit uiteraard voor de oude rechten als het PfZW een verslechtering in zou houden! Ik heb door ziekte al inkomstenderving en carrièrebreuk (gehad).
Afzender: Ton Bongers
Datum: 9-2-2011 0:43
4 hele reacties op dit belangrijke onderwerp. Dat is niet te veel.... bovendien geen respons van het CNV op deze vragen. . Waarom verkopen de bonden dit als voordelig voor de leden ? en waarom reactie inzenden als er toch geen reactie komt ? Tijd om over te stappen naar een andere bond die wat meer aan de weg timmert ?
Afzender: J.J.Bout
Datum: 7-2-2011 7:34
Ben in 1995 i.v.m. een fusie van PGGM (zorg en welzijn) naar ABP gegaan. Dit heeft mij mijn aanspraak op de obu en een deel van mijn pensioenwaarde gekost. Ga ik dit nu, ondanks dat ik niet van werkgever verander en weer terug ga naar Zorg en Welzijn, weer beleven ?
Afzender: Ton Bongers
Datum: 4-2-2011 18:10
geruime tijd geleden heb ik mijn tot dan opgebouwde pensioen bij het PGGM over laten nemen door ABP. Nu ga ik weer de andere kant op ( naar het schijnt) , levert mij dat weer verlies op ? ontegenzeggelijk heb ik "tijd" verloren bij de overdracht naar ABP. ik heb nu minder jaren opgebouwd dan ik bij elkaar betaald heb.
Afzender: Wil Beckers
Datum: 3-2-2011 9:32
Enkele vragen: -Wat is het effect wanneer er ook opbouw heeft plaats gevonden bij het ABP door een andere organisatie dan een UMC bijv. Defensie of andere Overheids instantie? -Wat gebeurt met de gratificatie voor de ambtjubiliea 25 en 40 jaar, PFZW kent dit niet volgens mij? -Wat gebeurt met de pensioen opbouw als werknemers op het moment van overdracht niet meer werken in een UMC en ook niet bij PFZW verzekerd zijn? bijv. ZZP of detachering werkzaam. - Betekent dit het einde van het ambtenaarschap voor de UMC's? -Wijzigt de verhouding betaling pensioen werkgevers/werknemersdeel en hoe wordt een eventuele inkomens achteruitgang gecompenseerd? Tevens naar de toekomst toe?
Afzender: Theo de Haan
Datum: 2-2-2011 14:48
Verrassend dat er een doorbraak is, nadat het jarenlang muurvast zat. Afwachten of het beter is voor werknemers in de um centra.