11-02-2011 10:30 | Bijgewerkt: 14-02-2011 14:56

CNV Publieke Zaak niet eens met gedwongen ontslagen

Vakbonden schorten overleg Sociaal Plan Electrabel op

De onderhandelingen over een nieuw Sociaal Plan voor Electrabel zijn woensdag 9 februari 2011 door de vakbonden opgeschort. De reden hiervoor is een brief van de directie aan de onderhandelingsdelegatie van de vakbonden, waaronder CNV Publieke Zaak.

In de brief van de directie wordt gesproken over een collectieve ontslagaanvraag in het kader van de wet melding collectief ontslag.

Zo onderhandelen wij niet
De bonden weten dat er bij Electrabel een aantal ingrijpende veranderingen aankomt (Retail, Sales) met gevolgen voor het personeel. Dit was voor de vakbonden reden om op uitnodiging van de werkgever het overleg over een Sociaal Plan te starten. De vakbonden hebben hierbij een tweetal belangrijke uitgangspunten gehanteerd: een Electrabel breed Sociaal Plan en maatregelen om medewerkers van werk naar werk te begeleiden. We waren hierover nog midden in onderhandeling met uw werkgever.

Bestuurder Rik Vergunst van CNV Publieke Zaak: “Tijdens het onderhandelingsproces kwam de werkgever met een brief waarin gesproken wordt over collectief ontslag met alle gevolgen van dien. Dit is geen basis voor onderhandeling, dit zou betekenen dat wij als bonden vooraf akkoord zouden gaan met gedwongen ontslag en dat is onbespreekbaar.”

Van werk naar werk
Voor de bonden gaat de inhoud van een Sociaal Plan over goede maatregelen, regelingen en ondersteuning die bij onvermijdelijke boventalligheid mensen van werk naar werk begeleiden. Een Sociaal Plan om de sociale gevolgen van een reorganisatie op te vangen is goed gebruik in de energiewereld. De vakbonden zullen ook de ondernemingsraad op de hoogte brengen van de nu ontstane situatie.

Naar sectorpagina