Wat is vervolgens het probleem van de pensioenfondsen?

Dekkingstekort
Ieder pensioenfonds wordt gecontroleerd door De Nederlandse Bank (DNB). DNB voert het toezicht uit op basis van de pensioenwetgeving. Ieder pensioenfonds moet een minimaal eigen vermogen aanhouden. Dit bedraagt 105% van de pensioenverplichtingen. Tegenover iedere euro die aan pensioen uitgekeerd moet worden, dient het fonds € 1,05 in kas te hebben. In dit verband spreekt men van de dekkingsgraad. Is er geen minimaal eigen vermogen, dan moet er onmiddellijk een herstelplan worden gemaakt. Daarin staat hoe het pensioenfonds binnen drie jaar een dekkingsgraad van meer dan 105% bereikt.

Reservetekort
Daarnaast moet ieder fonds ook financiële reserves aanhouden, bijvoorbeeld om tegenvallende beleggingsopbrengsten te kunnen opvangen. Deze reserves verhogen de vereiste dekkingsgraad van 105% naar bijvoorbeeld 125% voor het fonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM). Als er een reservetekort is moet er net als bij een dekkingstekort een herstelplan komen. Het fonds heeft in dat geval wel langer de tijd, tot wel 15 jaar, om het reservetekort in te lopen.

Gratis tips & sectornieuws

Elke maand een update van het laatste nieuws in jouw sector & tips om met plezier te werken.

'Josien Konings: 'Ik vind de vernieuwde ezines zo nuttig voor mijn werk!'