Wat zijn de collectieve regelingen die in de Arbeidstijdenwet genoemd worden?

In de Arbeidstijdenwet staan algemene bepalingen die gelden voor iedere werknemer. Voor werknemers werkzaam in onder andere de zorgsector gelden bijzondere regels die specifiek gericht zijn op deze groep werknemers. Daarnaast geldt dat het mogelijk is om via collectieve afspraken af te wijken van enkele bepalingen van de Arbeidstijdenwet. Deze collectieve afspraken kunnen gelden voor de hele organisatie, maar meestal is het gericht op een specifieke afdeling. Deze collectieve afspraken kunnen alleen met de ondernemingsraad worden gemaakt op grond van art. 27 WOR of in de CAO worden opgenomen. Is er geen collectieve regeling overeengekomen, dan geldt wat er in de Arbeidstijdenwet is geregeld. Een leidinggevende kan zodoende niet zelf een collectieve regeling samenstellen. Overtredingen van de Arbeidstijdenwet kunnen door de ondernemingsraad worden aangekaart of anders rechtstreeks bij de arbeidsinspectie.

Gratis tips & sectornieuws

Elke maand een update van het laatste nieuws in jouw sector & tips om met plezier te werken.

'Josien Konings: 'Ik vind de vernieuwde ezines zo nuttig voor mijn werk!'